vroeger

Ik hoorde gekrijs, geschreeuw. Het ging door merg en been heen. binnen een tel schrok ik wakker en wende me naar de kamer waar me moeder normaal gesproken ligt te slapen. Alleen dit keer niet. 
“Beestjes, allemaal beestjes op de muur” haar ogen vulden zich lanzaam met water. Terwijl ik de muur afging opzoek naar beestjes. Het was een witte muur. Ik stond ondertussen 5 centimeter verwijderd van de wand en de angst steeg me naar mijn keel. 
“Welke beestjes mam, waar dan?” ik begon harder te praten en druk te gebaren. Ik geloofde mama. Ik was vast gek geworden. 
“Allemaal zwarte beestjes het zijn er wel duizenden” Haar vingers verstrengelde zich in haar korte blonde haren en haar ogen waren vochtig. Ze zat in een voor mij onbegrepen wereld. Meepraten, dat werkte het beste. 
“ze gaan slapen” probeerde ik zo bevestigend mogelijk te zeggen. De nervositeit was duidelijk merkbaar in mijn stem. Onze blikken kruisten elkaar. Het was even stil. Ik moest haar rustig krijgen. “ze gaan allemaal naar hun eigen familie toe om te slapen”  Het was eruit voor ik er erg in had en hoorde hoe belachelijk het klonk.

Aandachtig bestudeeerde ze de muur. Haar handen die ze op haar schoot neer had gelegd begonnen te trillen. De uitdrukking op haar gezicht veranderde langzaam in een van lichte neerslachtigheid en bezorgdheid. “Gaan ze allemaal echt weg?” Ik was blij met deze vraag. Ze geloofde er enigzins in. Het was moeilijk om mijn moeder kalm en en vastbesloten toe te spreken. Maar de enige manier om haar rustig te krijgen. Ik probeerde de paniek in mijn stem te onderdrukken en boog me voorover, sloeg mijn armen om haar stevige lichaam en hield haar vast. “Je gaat nu lekker slapen en dan zijn ze weg”
“Mam…..” zei ik zachtjes  “Ik beloof het je” 

3 reacties op ‘vroeger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s